Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vidle

VIDLE

Nosným tématem našeho Muzea vidlí byli od počátku vidle a vidláci. Neustále jsem odkládal zvěřejnění těchto prestižních rubrik na tato témata, dokud se mi je nepodaří podrobně a reprezentativně zpracovat. To jsem ale netušil, že se ve skutečnosti začnou větvit tak, že konce nelze dohlédnout. Proto jsem se rozhodl změnil taktiku a zpřístupnit vám samotný proces jejich postupného zrodu, který je sám o sobě zajímavý a dobrodružný a  v podstatě se dnes již stává kolektivním dílem. Na téma vidle vám mohu zatím nabídnout tato rozpracovaná (aktivní odkaz) a připravovaná (pro namlsání) témata:

ATLAS VIDLÍ 
Vidle jakožto rukodělný nástroj roztodivných druhů, typů, tvarů a účelů použití

Božské vidle

Výrobci a prodejci vidlí

Výrobní a vlastnické značky vidlí - vidle mají punc!

Vidle kam se podíváš
Nálezy vidlí tam, kde by jste je nečekali

Geografické názvy "vidle" v mapách
Nebezpečné vidle
Vidle a politika
Šachy

 

Rubriky

Atlas vidlí

Příspěvků: 2

Nebezpečné vidle

Příspěvků: 4

Příspěvky

Trojzubec

26. 2. 2022

 trojzubec_tema01.jpg

 

Vidle na žulové kostky

2. 4. 2014

Opravdu unikátní doklad všestranného užití vidlí uveřejnil Bruntálský a krnovský deník na titulce přílohy Region letos na apríla. Nešlo ale o žádnou taškařici. Většina lidí má vidle spojené s hnojem, romantičtější povahy se senem. Dlaždič zase s žulovýma kostkama.

zvětšit

 

Patentované vidle

29. 12. 2012

Není to až tak dávno, co se diskutovalo o tom, že když si někdo může nechat patentovat slova olympiáda a olympijský, je jen otázkou času, kdy si někdo nechá patentovat vidle. Josef Řimnáč, sběratel žehliček, mi poslal několik historických dokladů o těchto počinech ... naštěstí ryze technického rázu :)

patenturad.jpg

 

Božské vidle

4. 3. 2012

S Neptunovým trojzubcem by se nejspíš daly chytat ryby. Šivův trojzubec má zas blízko ke zbrani používané například gladiátory. Jenom ty pekelné vidle, ať už od českých čertů nebo japonských démonů Oni, jsou nejblíž těm venkovským.  

 
Celý příspěvek | Rubrika: Vidle | Fotografie: Božské vidle

Vidle mají punc!

20. 12. 2011

Punc je vyražená značka k označení ryzosti. V našem případě se nejedná o zlaté šperky, ale o vidle. A místo ryzosti použitého kovu vypovídají o výrobci nebo majiteli vidlí. Sestavujeme přehled značek nalezených na vidlích umístěných v naší expozici. Při pátrání po jejich identifikaci se dostáváme přes vidle až k historii např. hutnictví a železáren z dob, kdy se v Ostravě-Vítkovicích pásly ještě kozy.

 

Vidle - druhy a typy

1. 9. 2011

 
Celý příspěvek | Rubrika: Vidle | Fotografie: Vidle