Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vidle - druhy a typy

DRUHY A TYPY VIDLÍ

Vidle jsou nejen symbolem vidláctví, ale hlavně ruční nářadí, sloužící k různým účelům. Tady jsem začal sestavovat základní typologii vidlí (opravdu jen a pouze první krůček):

Podávky
Jsou to ty vidle, jak je známe asi nejčastěji. Zpravidla 3hroté, ale i 2hroté, s tenkými, dlouhými a špičatými hroty. Dříve celodřevěné, dnes již převážně kovové na dřevěné násadě.
Nejčastěji používané při sušení sena a jeho následném zkrmování, dříve nakládání a skládání snopů, malých balíků sena a slámy. Zahrádkáři  3hroté vidle dnes používají při pálení listí a nebo u kompostu. Jinak si s nimi zpravidla neví rady a rádi je darují muzeu.

Hnojné 
Vidle jsou 4hroté s tenkými, dlouhými a špičatými hroty. Dříve celodřevěné, popřípadě s okovanými hroty. Dnes již kovové na dřevěné násadě. Původně používané k nakládání chlévské mrvy = hnoje.

Vidle "lopaty"
• Tady řadím všechny vidle, kterými se nabírá něco, co se má oddělit od něčeho, co propadne mezi hroty. Jsou to vidle na brambory a na řepu, vidle na štěrk, na koks (ten do kotle).
• Patří sem i speciální místovací vidle na kobylince  (kdo má koně, ten ví) zpravidla plastové, ojediněle kovové. Někdo pro tento účel používá i původní "bramboráky".

Vidle "rýče"
• Nejznámější a stále zahrádkáři využívané jsou klasické rycí vidle.
• Méně známé jsou aerifikační vidle k provzdušňování trávníku (třeba domácího golfového greenu).

Vidle "hrábě"
Obecně označované jako kopáče s hroty zahnutými do pravého úhlu. Pokud mají 3-4 tenčí hroty, zpravidla nasazené na přiměřeně dlouhou násadu,  používaly se ke stahování sena nebo slámy ze stohu. Pokud jsou hroty masivnější a klidně i jenom dva, jedná se o vidle k vyhrabávání hnoje ze stáje.

Další "speciály"
• Máme v muzeu speciální vidle fy. Szalatnay et Co. určené k hrsťování a sbírání posečeného obilí (takto nahrnuté obilí na hromádky se pak vázalo do snopů).
• Vidle k přibližování ledu při "ledování" (navážení ledu do sklepů, když ještě nebyly ledničky).

"Mechanické" vidle
Tak to už jsou vidle, které byly původně poháněny koňskou silou a později (do dnes) traktorem. Patří zde zemědělské stroje na "čechrání" a zkulování sena nebo vyorávání brambor (tzv. čert).

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vidle