Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vidlet do Španěl

8. 1. 2013

Vidlet do Španěl
(čti "výlet za vidlemi a vidláky")

Během vánočních svátků jsem se rozjel s rodinou pátrat po vidlích a vidlácích do Španělska - Katalánska, Valencie a Andalusie. Do Barcelony jsme přiletěli 18.12.2012 večer. Tady nás čekala Tess, která momentálně studuje na univerzitě v Huelvě a dál jsme po Španělsku a krátce i Portugalsku, cestovali autem (cca 3000 km) až do našeho odletu ze Sevilly 4.1.2013. Možná byste očekávali spíš pátrání po vidlích na olivy nebo mandarinky (a nebo že bychom měli slavit vánoce a silvestr ... to jsme taky stihli). Nabídnout mohu tyto objevy:

daliportlligat.jpg

 Hold vidlím od Salvadora Dalího najdete v Port Lligat v katalánském Cadáques u jeho domu.

daliinsekta.jpg

... a v nejvyšším patře Teatro-Museo Dalí ve Figueres je zahaleno organzou tohle hmyzí monstrum ze železného šrotu

 oropesa.jpg

Cestou z Barcelony do Valencie jistě nepřehlédnete městečko Orpesa. Upozorní vás na něho tenhle borec s pruhovanýma ponožkama ... je tak sladký :)

poseidon.jpg

V místních obchodech s keramickým zbožím si můžete koupit svého vidláka do zahrádky. Přijďte si vybrat. Čím větší, tím lepší. Trpasličí velikost už není v módě :)

louis_vuitton_valence.jpgvyloha_valence.jpg

Valencie mě přesvědčila o tom, že vidle si našly své místo i ve světě módy. Louis Vuitton ve své vánoční kolekci sněhové vločky nahradil dvojkami vidlemi a i jinde ve výkladních skříních najdete dřevěné trojky samorostky s kopáčem v balíku slámy.  Protože rozmary módy jsou ale nestálé, tyto instalace už v místních výlohách při své návštěvě už nejspíš nezastihnete.
 
valencie_rejnok.jpg 
 
Ve futuristickém areálu budov (Calle Ciudad de las Ciencias), postaveném v místě bývalého koryta řeky, stráží vidlák stavbu ve tvaru rejnoka (Palác umění královny Sofie).

montaditos_valencie.jpg

Ve Valencii, Seville a Huelvě jsme ve španělském fast foodu Cervecería 100 Montaditos ochutnávali bagetky s různými místními dobrotami a v nabídce bylo i menu pro vidláky ... vlastně s olivami :)  

betlem.jpg

Že byly vidle přítomny narození Ježíše by asi nikdo nezpochybnil, když se to odehrálo v chlévě. O tom, zda byly předmětem daru však historické prameny mlčí :) Tento detail neopomenul ztvárnit objektivní tvůrce letošního betlému v Cordóbě a umístil tam raději hned dvoje.

cordoba_dvere.jpg

Jinak symboliku vidlí naleznete v Cordóbě i na dveřích Palacio Episcopal (biskupský palác, dnes informační centrum) hned naproti Mezquity.

certi_cordoba.jpg

V nedalekém obchůdku s suvenýry si můžete koupit stylový přívěšek v pánském i dámském provedení. Jeden jsem našel i pod vánočním stromečkem (palmou).

 

ambasadors.jpg

V Seville jsem se setkal s našími ambasadory ve Španělsku, señorem Prokopem a señoritou Tess a shodou okolností jsme objevili obchod s domácími potřebami, kde prodávají tyto dřevěné vidle. Dodatečně jsem na internetu zjistil, že se jedná o tradiční vidle, které dosud vyrábí v horách u Valencie rodinná manufaktura Miguel y Carlos. Sami si pro tento účel pěstují mladé stromky Břestovce jižního (Celtis australis), příbuzného našemu jilmu. Vyrábí se podobně jako ohýbaný nábytek (více info zde).

caballo.jpg

Návštěva u kolegů, andaluzských koňáků  v Národním parku Doñana, sice nepřinesla žádný přírůstek do muzea, ale aspoň jsem si vyfotil jediné vidle, které měli a projel se na koni po písečných dunách.

mazagon_bar.jpg

Resaturace kempu v Mazagonu byla mimo sezónu zavřená, takže jsem si nemohl prakticky ověřit, nakolik myslí tuto sadu příborů vážně. A nebo že by i ve Španělsku měli gastro farmářskou nabídku "Z vidlí na vidličku"?

Podnikl jsem i krátký dvoudenní vidlet do Portugalska.

festa-do-forcado_portugalsko.jpg

Ne všechno se však vždy podaří. Dlouho dopředu připravované setkání s toreadory v Portugalsku, kteří používají při svých byčích zápasech tyhle speciální vidle, se nekonalo. Oslovili jsme portugalskou asociaci Forcado Amador i jejich pobočku v Lisabonu, ale nikdo se neozval. A protože je po sezóně, neviděl jsem tyhe vidle ani v akci. Více informací v portugalštině a nebo v jazyce googlish po zapnutí překadače zde.

lisabon_kachle.jpg

V Lisabonu jsem našel na zdi jedné kavárny tradiční kachličky. Zaujalo mě kormidlo s udělátkem ve tvaru vidlí, ke kterému bohužel ale nemám více informací.