Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzkazy, diskuse

Tady nám můžete zanechat vzkaz nebo komentář nebo pište rovnou na gemela@muzeumvidli.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vidle

(Josef, 5. 1. 2013 18:30)

Pokud znáte jarmark ve Velké nad Veličkou tak tam prodáváme každoročně dřevěné vidle.

Re: Vidle

(správce muzejní podstaty, 7. 1. 2013 11:40)

Zdravím strážce řemesla vidláckého. Předpokládám, že se jedná o jarmark v srpnu. Moc rád bych pro naše muzeum zdokumentoval tradiční výrobu dřevěných vidlí a někdy vás navštívil u vás při práci.

Hubertova jízda Mikolajice

(x x x, 19. 12. 2012 17:05)

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli tady dáte fotky z hubertovy jízdy v Mikolajicích která se konala 20.10.2012. Děkuji.

Re: Hubertova jízda Mikolajice

(správce muzejní podstaty, 25. 12. 2012 16:09)

Jsem teď na misijní cestě ve Španělsku. Fotky doplním v lednu. U příležitosti zveřejnění termínu Vidláckých neolympijských her 2013 chystám info z veřejných tréninků a hledání nových talentů v uplynulém roce. V Mikolajicích padl rekord v hodu vysokém a mám to zdokumentované.

AUFKM

(bobek ferda, 5. 11. 2012 14:27)

ARE YOU FUCKING KIDDING ME ?
MUZEUM VIDLÍ ? JAKO FAKT ?! :D

pověst

(pliza27, 19. 6. 2012 17:27)

Klemperka
Nachází se v Šemanovickém dole na Kokořínsku, vzdušnou čarou je vzdálena asi 200 m na východ od obce Truskavna.

Klemperka je umělá, rukou člověka vytesaná jeskyně pozoruhodných rozměrů. Byla vytesána podél vodorovné pukliny v kvádrových pískovcích 5 m vysoko nad současným dnem údolí.

Přístupná je po žebříku nebo úzkým komínem po vytesaných stupech. Z ploché terasy je přístup do horní části jeskyně. Do spodního patra, které je zaplněné až téměř ke stropu jílem,vedou několikrát lomené schody. Z teoretického hlediska lze ve spodní části jeskyně předpokládat podzemí chodbu vedoucí na Truskavnu. Chodba je totiž zmiňována v některých publikacích o Kokořínsku, jako součást místní pověsti. Spodní patro jeskyně komunikuje s povrchem v údolí asi 20 cm vysokým okénkem. Tudy, nebo širokou vertikální puklinou v rohu prostory, došlo k zaplnění jeskyně jíly splavovanými při deštích z polí nad skalami. V roce 1979 vykopala skupina jeskyňářů ze skupiny Geospeleos ve spodním patře hned za vchodem sondu o průměru 1 m do hloubky l,5 m. V hloubce 1,2 m narazili na zbytky uhlíků, které se níže ještě dvakrát opakovaly. Skalní dno bylo rozrušeno do celé řady nerovností. V jedné z nich byl nalezen keramický střep /9x7 cm/ z nádoby vyrobené na hrnčířském kruhu. Byl ostřený pískem a na vnějším povrchu vyleštěný. Archeologem byl zařazen ke středověké keramice z l2. - 13. století, případně do pozdní doby hradištní. Do jeskyně se pravděpodobně dostal s naplaveným jílem, patrně puklinou z Truskavny, kde ve středověku stávala tvrz. Jeskyni bohužel nelze podle tohoto nálezu datovat. Keramický střep je uložen v depozitáři mělnického muzea.

K jeskyni se také váže pověst o loupežníku Klemperovi, podle kterého dostala své jméno. Měl obývat její prostory někdy na počátku minulého století a byl prý nedaleko odsud v Truskavenském dole zabit sedláky z Vysoké.
Klemperu dle pověsti také probodli vidlema

Re: pověst

(Ivana, 2. 10. 2012 15:13)

ufff...já tady pořád čtu a čtu a nechápu, co má tahle pověst společného s vidlemi...a už jo, Klemperu, vidlema, ano, propíchli, ano, patří to sem, pěkný horor.

Návštěva

(PODAS, 16. 9. 2012 12:55)

Zdravím generálního a ostatní ředitele.
Ahoj Honzo, pokud by vše klaplo, tak by jsme přijeli s veteránama příští neděli na přátelskou návštěvu, s tím, že by jsme nějaké ty vidle dovezli.(Probírali jsme to v Karlovicích.)
www.veteranklub.cz
Jo a mám pro tebe námět a první kus pro rozšíření sbírky, ten ti osobně předám.Myslím, že by se vám mohl líbit.Takže máme ještě chvilku čas.Ještě zavolám.Zdar Vidláci.

U Devíti vidlí

(Jaroslav Sajdl, 13. 9. 2012 22:19)

Dobrý den, tady penzion " U Devíti vidlí ". Moc nás potěšilo co děláte, že ještě někdo další vidí ve vidlích dokonalý a estetický nástroj. Nabízíme Vám spolupráci v šíření fenoménu vidlí a vidláků, bude nám potěšením zřídit sběrné místo pro Vaše muzeum na druhé straně republiky.Jsme z karlovarského kraje, najdete nás na www.udevitividli.cz. Přejeme hodně zdaru v dalších aktivitách.

nabízím Vám překlady/tlumočení z/do rumunštiny/moldavštiny

(Marie Petrmanová, 2. 9. 2012 21:43)

Zdarma (v případě tlumočení dohoda o cestovném atd)
V Rumunsku jsem mnoho let žila a nyní překládám a tlumočím a mám možnost podrobně a odborně konzultovat i problematiku vidlí a přilehlou. Byla by pro mne čest moci pomoci Vaší činnosti, pokud byste měli zájem.
Ing. Marie Petrmanová
České Budějovice

Re: nabízím Vám překlady/tlumočení z/do rumunštiny/moldavštiny

(Honza Gemela - správce muzejní podstaty, 2. 9. 2012 21:53)

To je úžasné. Nabídku určitě přijímáme a už teď máte jisté místo ambasádorky pro Rumunsko i Moldávii. Zkontaktujte se se mnou prosím mailem.

Poděkování

(Šárka, 2. 9. 2012 11:24)

Chtěla jsem Vám PODĚKOVAT za tu "bohulibou" činnost, kterou provozujete. Dnes jsem viděla toulavou kameru a už dlouho jsem se tak nepobavila a nezasmála ! Vaše snaha je v pravdě "cimrmanovská", ale právě to je na ní úžasné. Založit něco tak neuvěřitelného, je vrcholovou ukázkou recese. A vzhledem k tomu, jak vám to klape a exponáty se rozrůstají, jistě dosáhnete nečekaných úspěchů (přesto, že je již máte). Mrzí mě, že bydlím tak daleko (Děčín), ale určitě se k Vám podívám !!! Držím palce a jdu obtelefonovat všechny své kamarádky jestli jim doma nepřebývají vidle.... :o)

Re: Poděkování

(Honza Gemela - správce muzejní podstaty, 2. 9. 2012 14:25)

Moc děkuji za podporu a šíření zvěstí o nás. V souvislosti s Járou a v podstatě kdykoliv, kdy je naše konání zdrojem smíchu citím potřebu upozornit na to, že u nás v muzeu má vše své racionální jádro a je podepřeno nejen vidlema, ale i patřičnými reáliemi v našich sbírkách a archívu :) ... přijďte si to ověřit. Těším se na návštěvu

Olympijské hry

(Apik, 9. 8. 2012 9:57)

Čus Honziku, sice se spožděním, ale přece se píše o tom hovězím rozhodnutí od České olymijské. Doporučuji mrknout do diskuse
http://ostrava.idnes.cz/olympijsky-vybor-zakazal-muzeu-vidli-olympiadu-fu7-/ostrava-zpravy.aspx?c=A120809_1814442_ostrava-zpravy_jog

Vidle

(Petr, 22. 7. 2012 18:42)

Chtěl bych se zeptat, zda by jste chtěli nové nebo staré dřevěné vidle z Jižní moravy přímo od výrobce.

Re: Vidle

(Honza Gemela - správce muzejní podstaty, 22. 7. 2012 22:31)

To je úžasné. Hledám ty, kteří dokáží dnes vyrobit dřevěné vidle. Chtěl bych zdokumentovat postup výroby. A o vidle do sbírky máme taky zájem. Ve čtvrtek 26.7. mám cestu na jižní Moravu v trase Olomouc-Brno-Židlochovice-Lužice u Hodonína-Strážnice-Veselí. Jinak na jih jezdím cca jednou týdně. Ideální by bylo mít na vás telefonický kontakt. Můžete poslat mailem na gemela@muzeumvidli.cz

letáček

(Pavlína, 16. 4. 2012 12:29)

Ahojky všem vidlákům, stránky máte super - úplné pohlazení po duši - a vidle už sháním.
Jen u toho uvažuji, jak oslovit co nejvíce lidí. Kdybyste třeba udělali letáček, který by šel doma vytisknout, tak ho můžu pak předat dál těm, co nemají internet a nemůžou se mrknout na tu krásu tady... co Vy na to? Držíme palce!

Re: letáček

(Honza Gemela, 24. 4. 2012 16:59)

Letáčky máme "náborové" i o otevření muzea a rádi pošleme poslední tisknutelnou verzi. Jenom potřebuji e-mail. Ideální je poslat ho na gemela@muzeumvidli.cz . Omlouvám se, že jsem si toho vzkazu tady všimnul až teď a díky za podporu!

...dějiny...?

(otto, 31. 3. 2012 9:44)

Psohlavci šli na TO s vidlema....vemme si z nich příklad a půjčme si exponáty...

Mazec

(Wetcháč, 24. 1. 2012 10:39)

Přeji mnoho štěstí v této bohulibé činnosti a jakmile se sníh rozpustí a já se dostanu na chaloupku, okamžitě jedny vidle balím do balíčku a přispívám...