Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání s spisovatelkou Annou Malchárkovou

Na podzim 2011 vyšla spisovatelce Anně Malchárkové nová kniha "Grunt". Objevil jsem ji v lednu ve výkladní skříni knihkupectví v Opavě. Intuitivně jsem si ji koupil a přečetl. Je to historický román i dokument současně. Děj se odehrává na Hlučínsku, neboli na "prajzské". Historie jednoho selského (vidláckého) rodu a jejich gruntu (statku) během minulého století včetně dopadů války, kolektivizace i současného konzumu. Nejedny vidle v našem muzeu mají ve svém rodném listě část tohoto příběhu. Každý dobrý vidlák by si ji měl přečíst. Dobové reálie z této knihy jsou jedním ze základních pramenů pro zpracování historie vidláctví na našem webu v připravované rubrice "Vidláci" (téma prestižní a náročné, proto tak dlouho připravované). Knihu jsme zařadili do Zlatého fondu vidláckých kulturních počinů.
O historickém pozadí knihy vypovídá i pořad České televize "Ta naše povaha česká - Osmdesátiletí sedláci".
anna_malcharkova_grunt_obalka.jpg

malcharkova_grunt_venovani.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

V úterý (17.1.2012)  jsem se setkal v restauraci na Albertovci s autorkou, popřál k narozeninám (narozena v pátek třináctého, ale určitě pod šťastnou hvězdou). Povídali jsme si o vidlích i vidláctví na prajzsku, vymysleli jsme spoustu dalších aktivit a nakonec jsem paní Malchárkovou získal i pro kmotrovství druhé stovky vidlí v našem muzeu, ke které se nenávratně blížíme. Pro další inspiraci jsem od paní Malchárkové dostal její knihu Modrá barva duhy (2009).

malcharkova1.jpg        malcharkova2.jpg

A přišlo i na darování prvních vidlí z tohoto regionu. I když "Prajz dal vidle do muzea" je vnímáno podobně, jako vtip "Blondýna myslela..." Ledy byly prolomeny a tak i tento razovitý region bude zastoupen v Muzeu vidlí. Máte se na co těšit.