Jdi na obsah Jdi na menu
 


Toulavá kamera v Muzeu vidlí

22. 7. 2012

Reportáž si můžete zkouknout zde (odvysílala ČT 1.9.2012).

V pátek (20.7.2012) se k nám zatoulala Toulavka. Redaktor Milan Brauner z TV R1 Morava s kameramanem D. Wolfem přijeli natočit reportáž o Muzeu vidlí pro pořad České televize "Toulavá kamera". Původně měly být do reportáže zařazeny i turistické zajímavosti v okolí. Nakonec se ale natáčení jenom v samotném Muzeu vidlí, původně avizované na 1,5 hodiny, protáhlo na 3 hodiny a z okolí se pak jen telegraficky zařadil kafemlínek (bývalý větrný mlýn nad muzeem) a obecní česko-německé muzeum historie obce Lichnov. Není to poprvé, co se ukázalo, že téma vidlí, vidláků a vidláctví je zajímavé a samonosné zvukem i obrazem.

Milan Brauner šel svými dotazy celkem do hloubky, takže se mluvilo a točilo o samotných vidlích - jejich typech a účelech použití, o těch zarostlých ve stromě i o různých speciálech, které v naší sbírce máme. Ti, kdo jste u nás ještě nebyli a znáte muzeum jen z internetu uvidíte kamennou podobu muzea. I když, nechme se překvapit, co se nakonec do reportáže dostane. Natočeno bylo cca 40 minut mluveného slova + záběry z expozic. Přitom jednotlivé reportáže mají jen cca 4 minuty :)

Vysílat by se mohla na ČT1 asi do měsíce v některém z nedělních pořadů Ivety Toušlové a Josefa Maršála Toulavá kamera , který má pak ještě svou reprízu na ČT2 a ČT24. Měli bychom dostat avízo, takže dáme vědět. Každoročně pak vychází v knižní podobě padesát nejzajímavějších reportáží uplynulého roku. Pořad je propojen s portálem Czechtourismu Kudy z nudy, na kterém se Muzeum vidlí objevilo začátkem června. Oba tyto zdroje turistických informací o České republice patří k nejlepším.

Fotky z natáčení pořídila Tess Gemelová Koníková, která se taky dostala párkrát do záběru, tak snad nezůstanu ve finální verzi v reportáži osamocen.

Další info ze zákulisí natáčení a o tom, jak se do záběru nedostala patchworková deka mojí ženy na jejím blogu Lilienka. Doporučuji zejména pro různé tvořilky.

A za to, že k nám Toulavka přijela vděčíme redaktorce Květě Gebauerové z krnovské redakce České televize, která se při natáčení reportáže k "olympijské kauze" u nás v muzeu přiznala, že to byla ona, kdo dal tip Toulavé kameře.

 

Náhledy fotografií ze složky Toulavá kamera