Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vymrcasené vidle

5. 5. 2012

Muzeum vidlí získalo první "vymrcasené" vidle. Je to něco jako archeologický nález. Tentokrát doslova na smetišti dějin. A způsob nálezu je opravdu originální.

Říká se jim všelijak - lovci pokladů, detektoráři a mezi sebou si říkají i mrcasníci (mrcasí se po poli a mrskají s detektory sem a tam). Pro Petra Ferkla je to pátrání po minulosti a obrovský relax po těžkém dni v práci. Kontaktoval nás letos v lednu, aby se poptal na náš názor o původu a účelu vidlí, které našel pomocí detektoru kovů. Zkusil i oslovit kolegy na www.detektorweb.cz. Připomínají spíš čertovské vidle a jde o starou kovářskoupráci. Jsou málo rezavé, což přisuzuje vysokému obsahu uhlíku, kterého se dříve kováři nedokázali až tak  zbavit. Našel je za svým doměm v obci Dubnice, okr. Česká Lípa. To je náhoda - samostatná část Lichnova, kde je naše Muzeum vidlí, se jmenuje taky Dubnice. Dům tu stojí prokazatelně od poloviny 19. stol. Žila v něm babička manželky a před ní němec Antonín Bienert. Na stejném místě, kde našel vidle, se mu podařilo najít i středověkou podkovu, knoflíky z 17.-18. stol., medaili Josefa II i zbytky výstroje jednotek SS, Wehrmacht a Hitlerjugend. Opravdové smetiště dějin.

252.jpg


A moje teorie o jejich původním účelu?
Skoro bych se přikláněl ke kategorii "božských vidlí". V dobách, kdy u nás bylo taky moře, mohl trojzubec ztratit Neptun. Nebo mu ho ukradli?
nebo ke kategorii "nebezpečných vidlí". Gladiátor, který zabloudil až k nám do české kotliny, kterou původně považoval za největší koloseum světa, svůj trojzubec zahodil a utekl, když zjistil, že tady zápasí na život a na smrt každý s každým!
Historie obce Dubnice se vždy vázala k zemědělství což trvá dodnesna. Proto nemohu opomenout i tento účel. Z pohledu současného zemědělce se k práci moc nehodí. Na rytí jsou moc řídké a na jinou práci řádně robustní. Ale kdo ví. Toho, kdo někdy viděl původní dřevěné hnojné vidle, by práce s takovými vidlemi na hnojišti asi nepřekvapila.

Pro naše muzeum jsou každopádně tyto vidle velice originální svým způsobem nálezu a zřejmě i nejstarším exponátem. Gratuluji Petrovi ke všem prvenstvím i k získání titulu vidláka. A ať mu to hodně píská :)

správce muzejní podstaty
vidlák Honza Gemela v.