Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoce

Veselé vidlikonoce

Tak jako ve Španělsku, tak i v Muzeu vidlí byly zahájeny v neděli velikonoční svátky. A to příchodem dárce vidlí, který k nám do muzea letos dorazil osobně jako první. Laďa Klívar z Dubnice (Lichnov) dostál svému slibu z loňského léta, že věnuje muzeu své vidle, až pro ně dozraje ten správný čas.

385.jpg

Za tím účelem na své zahradě už léta sadí různé vrby, aby měl proutí na tatary (mrskačka, šmerkust, šlehačka, švihačka, hodovačka, houdovačka, karabáč, sekačka, dynovačka, binovačka, pamihod, pamihoda, korbáč, kocar, karabina, čugár). Plete je každoročně pro rodinné příslušníky mužského pohlaví a přátele. Netradiční provedení upletl poprvé letos zulíbán vidláckou můzou. A je to nářez!  Přichází tak s zcela novou technologií výroby vidlí, pro kterou by se hodil reklamní slogan "Vypěstuj si své vidle!". 
"Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, majznu vás vidlami". Všem stávajícím dárcům vidlí i těm co se chystají získat za vidle pro muzeum titul vidláka na vědomost dáváme, že kromě práva užívání titulu, umístění v prestižní galerii vidláků, doživotního práva navštěvování svých vidlí obnovujeme právo vidláka s pomlázkou ve tvaru vidlí choditi a na velikonoce se zmrskati.

Tento exponát vzbudil pozornost Mladé Fronty Dnes 30.3.2013 s velikonoční tématikou.

zvětšit

... a na velikonoce jsem ho jak se patří uplatnil ... někteří si mysleli, že je to pomláskový kombajn, ale ti zasvěcení věděli hned, že jsou to vidle. Do expozice se tedy dostanou řádně opentlené děvami z Lichnova, Brantic a Krnova, které poznáte podle toho, že mají na zadku hned 5 pruhů. Ono pohádkové "pět jednou ranou" se ale nepodařilo naplnit, protože víc než čtyři děvčata najednou jsem nikde nezastihl. Celé to pak v úterý shrnul apoštol Fidel v Deníku stylem jemu vlastním "... a v pondělí řekl: »Budiš vidlikonoce« a bylo mnoho veselí i bolesti a on viděl, že to bylo dobré" :

zvětšit

internetová verze novinového článku 

Honza Gemela
Správce muzejní podstaty

 

Náhledy fotografií ze složky Vidlikonoce