Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požehnané vykoupení z utrpení - měl v sobě zarostlé vidle 32 let.

5. 6. 2012

Reportáž v odpoledních zprávách televize Nova 4.6.2012

[22.5.2012] Dneska se na mne lepila smůla. Přijel Marek Švidrnoch z televize Nova natočit reportáž o našem exponátu zarostlých vidlí v kmeni smrku. Natáčelo se v muzeu i v Razové v lese na místě, kde byly vidle nalezeny. Dárce a nálezce vidlí, kněz Roman Masny, se ale bohužel odmítl natáčení zúčastnit. Takže se lepila smůla na ruce při přenášení exponátu jenom mi. Kdy se bude reportáž vysílat zatím nevím, ale jak dostaneme avízo, dám vědět. Nechme se překvapit, co se dá natočit o jednom pařezu a vidlích :)

v-muzeu.jpgv-lese.jpg

[24.4.2012] Smrk se zarostlými vidlemi v naší expozici se dostal dnes na titulní stranu Regionu, úterní přílohy Bruntálského a krnovského deníku. Fidel Kuba přijel osobně exponát k nám do muzea nafotit a vyzvědět podrobnosti.

region_24042012.jpg

[25.3.2012] Třetí  stovku vidlí na naší pouti k vytoužené tisícovce zahájil polský kněz Roman Masny z Razové. Na podzim připravoval v lese nad Sokolenkou dřevo na zimu a našel smrk, ve kterém byly zarostlé vidle. Usoudil, že zpracování kmene takového stromu by bylo pro katr tvrdým soustem. Rozhodl se jeho utpení ukončit. Kolik z nás by si přálo ve své poslední chvíli dostat požehnání a zároveň být vykoupen ze svého utrpení ?!  Jako doklad o opodstatněnosti svého činu pro správce lesa a snad i symbolicky nechal vyříznutou část kmene s vidlemi na pařezu. Když se ale nedávno dozvěděl o našem muzeu vidlí, bylo jasné, že nesmí tento unikátní exemplář v naší sbírce chybět.

vidle-ve-strome.jpg

V lese jsme vše našli tak, jak to původně zanechal. Nevím, jestli by tomu tak bylo i po houbařské sezóně. Nejpravděpodobnější způsob, jak se dostaly vidle do stromu, je tento: Jedná se o typ zahnutých vidlí zvaných kopáč, který s největší pravděpodobností používal někdo v lese při ožínání stromků k shrabání trávy. Při svačině, aby nedošlo k neštěstí, odložil vidle bezpečně tak, že je zasunul mezi větve mladého smrku. Pak je tam zapomněl nebo možná už ani nenašel. Vidle mají dosud dokonce provizorní násadu ze smrkové větve, takže byly přineseny do lesa bez násady nebo možná v lese přímo nalezeny. Postupně strom vidle obrostl. Vyčetl jsem z letokruhů, že se strom  s vidlemi zžíval od svých 16. narozenin dalších 32 let. Ti, kdo se narodili před rokem 1979, mají tedy alibi.

201.jpg