Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krátké zprávy 2012

9. 12. 2012

Množství událostí a aktivit, o kterých nestíhám referovat formou příspěvků v celém rozsahu na muzejním webu už dávno překročilo ty publikované. Přibyla práce s kamenným muzeem, ... Proto zakládám (19.8.2012) tuto rubriku krátkého zpravodajství. Něco jako fejsbukovskou zeď našeho webu. Abyste o něco nepřišli :).

► Do knihkupectví dotazil 15. díl knižní podoby pořadu České televize Toulavá kamera. Tentokrát nabízí i jeden "světový unikát" ... naše muzeum :) jak uvádí informace na stránkách pořadu.

► Výsledek Mikulášského vidlobraní je zatím -2 exponáty. Vidle v muzeu si vyzvedli čerti z Býkova, aby zas jednou vidle plnily svůj účel při letošní nadílce. Pak se zase vrátí. Následujte své kolegy čerty a umístětě své vidle do úschovy do naší expozice, kde mohou nahánět hrůzu celý rok. A pokud u vás některý unavený čert vidle zapomněl, můžete nám je přívézt, jako třeba Zlámalovic rodinka na motorce z Dubu nad Moravou.

impuls24112012wb.jpg► Dnes (24.11.2012) na Ráááádiu Impuls pozvánka Alana Hejmy do muzea. Zaposlouchejte se, zamyslete se a vzpomeňte si, kde máte nějaké vidle, které můžete darovat našemu muzeu a přiložil ruku k naplnění předsevzetí této pětiletky získat 1 111 exponátů vidlí napříč společenským spektrem.

kyjovske-vidlacko.jpg► Naše muzeum bylo pozváno na exkurzi po venkovských muzeích Kyjovského Slovácka (10.-11.11.2012), kterou pořádala MAS Kyjovské Slovácko v pohybu. Muzeum vidlí se prezentovalo seminářem na téma "Netradiční způsob zakládání netradičního muzea" a ukázkou svého sbírkového fondu. Součástí byla i soutěž účastníků v hodu vidlama na cíl. To vše v příjemném prostředí Žarošického muzea. A protože je vidlománie nakažlivá, zrodila se společná myšlenka regionálního pojetí s pracovním názvem "Kyjovské Vidlácko" (dokumentování tradičního zemědělství na Slovácku s vidlemi v ruce, obohacení sbírkového fondu položením základu pro sběrné místo Muzea vidlí regionálního formátu, ...), kterou pořadatelé posvětili hned dvěma novými exponáty do sbírek našeho muzea. Fotky z akce najdete zde. Na Slovácko se vrátíme diskutovat v rámci některého z dalších seminářů s místními muzejníky o malomuzejnické praxi.

cukry2.jpg► Držitel titulu "čestný vidlák", Zdeněk Švidrnoch, ubalil (13.11.2012) svůj čtvrtmiliontý ručně balený cukr. Gratulujeme! Už v srpnu spontálně ubalil první sérii cukrů pro Muzeum vidlí a přijetí titulu podmínil vytvořením dalších dvou sérií (2x50 ks). Ty jsme dostali na konci října a naše muzeum je tak hned třikrát zastoupeno v tomto rekordu. Pokud byste chtěli udělat třeba svému cukrouškovi radost na vánoce nebo při jiné příležitosti a podpořit tak i tento rekord, domluvte se (svidrnochz@seznam.cz) na vytvoření originální série pro vás :)

album_malcharkova.jpg

► Jak nás informovaly už začátkem týdne naše informační zdroje (díky Pavlíno) a jak nás informovala dnes i samotná autorka a kmotra druhé stovky exponátů naší sbírky, spisovatelka Anna Malchárková, vyšla její nová kniha humorného a laskavého vzpomínání pod názvem Album. O tom jak se žilo na venkově v hlučínském Slezsku a jak se měnil životní styl místních obyvatel v 60. a 80.letech minulého století. O tom, jak žilo několik generací pohromadě pod jednou střechou. Autentičnost vyprávění dodává místní nářeší. Jednotlivé příběhy jsou jako fotografie ukládané do rodinného alba. Hledejte u dobrých knihkupců na Hlučínsku a Opavsku a nebo si ji objednejte ve vydavatelství Repronis (jsme tak rychlí, že ji dnes ještě nemají ani v nabídce :)

► Další zájezdový autobus dorazil (13.10.2012) do muzea s 48 turisty z Bílovce a okolí a protože si byli vědomí kam jedou, dovezli i 6 nových exponátů.

romanovyvidle2012_wb.jpg► Pokud ještě neznáte náš mediálně nejvíce profláknutý exponát vidlí zarostlých v kmeni stromu, podívejte se tady: reportáž / noviny. Našel je kněz Roman Masný když chystal loni dřevo na zimu. A co našel letos? Zase vidle, tentokrát 4 m dlouhé a dneska (28.9.2012) jsme je dovezli z lesa do muzea. Necháme je proschnout, oloupeme a na jaře je opracujeme pro naší expozici :)

► Svou přízeň muzeu projevil penzion U devíti vidlí z karlovarska zřízením sběrného místa vidlí (naše varianta baby boxu pro odložené vidle). Mimo to nás samozřejmě pojí společná láska k vidlím :) V pátek (28.9.2012) do muzea dorazil s vidlema Eda, provozovatel dalšího sběrného místa v muzeu mlýnků v Ostravě (Mlejn).

semtes_sberne_misto1.jpg

► První a hned troje vidle z Německa přivezli v pondělí (1.10.2012) návštěvníci z Neugatterslebenu. Jedná se o typ bramborových vidlí vyráběný soudruhy v NDR a zvláštní typ rycích vidlí na brambory zděděný po předcích. Tomuto prvenství předcházela ve čtvrtek (27.9.2012) první návštěva z Německa (Frankfurt nad Mohanem) dvou bratrů, kteří se narodili v Lichnově (v jejich občanském průkaze psáno Lichten).

► V sobotu a neděli (29.-30.10.2012) bylo v muzeu zavřeno, protože jsme byli na cestách. Zavítali jsme např. na hrad Beckov (SK), kde se pořádá už od roku 2006 (?) v červenci <a target="_blank" href="http</body></html>