Jdi na obsah Jdi na menu
 


Forcolimpiadi 2014

20. 9. 2014

  

forcolimpiadit_baner_it_cz.jpg

FORCOLIMPIADI 2014
první zahraniční verze Vidláckých neolympijských her
se konala v Itálii 13.9.2014

link FOTO z akce 

zoom

mediální obraz akce:
info na italském webu IVG.it

v českých novinách

zoom

zoom

Proč zrovna Itálie?
Náš diplomatický sbor rozšířili na podzim 2012 o zastoupení pro Itálii Jana Vidláková a Livio Griseri při své návštěvě Muzea vidlí. V lednu 2013 promluvil muzejní web poprvé italsky a začali jsme objevovat italský vidlácký svět (první bylo sicilské Hnutí vidlí).  V červnu jsme v Itálii převzali na naší ambasádě (Parco Vacanze Alì Babà)  první vidle od dárců. Když jsme letos přemýšleli, kde uspořádat první zahraniční vidlácké hry, byla volba jednoznačná. A tak vzniklo italské dvojče (italsky gemello).

 forcolimpiadi_triko.jpg

DISCIPLÍNY byly tři a soutěžilo se s vidlemi, které jsme dovezli z Muzea vidlí. Pro tradiční hod vidlemi na nepohyblivý cíl dodali balíky slámy místní zemědělci. Pro hod balíku sena vidlemi do výšky, jsme do Itálie dovezli vybavení my. Vzhledem ke kamenitému podkladu se instalovalo do země pomocí sbíječky. Třetí disciplína, hod balíku vidlema do dálky,nahradila tradiční hod vidlema do dálky z bezpečnostních důvodů, protože vše probíhalo v uzavřenějším prostoru areálu kempu. Házelo se stejným balíkem, jako na III. Vidláckých neolympijských hrách letos v muzeu a budeme ho moci použít i na soutěžích při Hubertově jízdě v Mikolajicích 18.10.2014. Pak bude uložen jako muzejní relikvie v expozici.

zoom

Samostatně byly hodnoceny výkony v kategorii borců a borkyň a o konečném pořadí rozhodlo umístění v jednotlivých soutěžích. Bodované soutěži předcházelo krátké treningové seznámení s disciplínami a pravidly soutěže. Své síly poměřilo 11 soutěžících, 8 borců a 3 borkyně. Převážně starousedlíci kempu, pro které hlavně byla Forcolimpiadi na závěr sezóny uspořádána. Většina z nich zde jezdí ze sousední Piemontské horské oblasti (určitě znáte Cinzano, Ferrero Rocher, relikvii turýnské plátno, Fiat). Odtud pochází i většina dosud darovaných italských vidlí muzeu.

zoom

Vítězem Forkolimpiadi 2014 v kategorii borců se stal druhý nejstarší účastník Oreste Moraglio (70). V hodu na cíl byl nejlepší a balíkem hodil stříbrných 2,8 m do výšky a 4,95 m do dálky. Dalo by se říct, že to zvládl "levou zadní", protože je opravdu levák. Prozradil, že vyrůstal na farmě a už ve svých 16ti letech nosil 120 kg pytle. Dneska už má jen malé hospodářství se slepicemi.
"Guli" Guglielmo Borda byl obecenstvem považován po rekordních hodech balíkem do výšky  2,9 m a do dálky 5,65 m za jasného favorita. V celkovém součtu ale držiteli dvou rekordů uškodilo to, že nebyl mezi třemi nejlepšími v hodu na cíl a umístil se v celkovém hodnocení na druhém místě. Přiznal se, že po první disciplíně, hodu na cíl, to chtěl vzdát, protože mu operované rameno v poloze, při které se hází, vypovídalo službu. Silný byl od malička, ale nikdy nemusel svou sílu používat pro práci. Na třetím místě se umístil Michele Borrello, vášnivý cyklista, který absolvoval soutěže v ponožkách. V hodu na cíl druhý a v ostatních disciplínách třetí. Nejstarším účastníkem byl Sandro (83) o kterém se šuškalo, že kdyby mohl zapojit do soutěže ten jediný sval, který ještě pořád trénuje, určitě by vyhrál :)

zoom

V kategorii borkyň nastoupily sice jen 3 soutěžící, ale zadarmo své umístění nezískaly. Disciplíny jsou fyzicky náročné a absolvovat všechny je vítězstvím. Takže se nelze divit, že když bylo skóre na druhém a třetím místě nerozhodné, navrhly hod mincí místo balíkem. Druhé místo si tak vylosovala Giuseppina Milan a třetí Francesca Mastroieni. Prvenství v celkovém hodnocení Forkolimpiadi 2014 v kategorii borkyň si zajistila výhrou ve všech disciplínách Franca Gaido. A protože chceme ohledně věku žen zůstat diskrétní, prozradím jen, že průměr byl 64 let.

Každý soutěžící na startovní listině dostal plechovku Velkopopovického kozla (srdeční záležitost našeho ambasadora Livia) a účastnickou placku. Lenka (žena zakladatele muzea vidlí) napekla své Lilienčiny šátečky a české pivo bylo nabídnuto i divákům. Ceny pro výherce dodalo z vlastní originální produkce Muzeum vidlí - účastnická trika, vidlákův med, vidlácké mýdlo s ručníkem a cukroví segry zakladatele.

Děkujeme naším italským ambasadorům za možnost uspořádat tyto hry v jejich skvělém kempu a za jejich štědrou pohostinnost.

 

Náhledy fotografií ze složky Forcolimpiadi 2014