Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zapovězená slova "olympijský" a "olympiáda"

 

zvětšit

 zvětšit

zvětšit

26.7.2012 Česká televize k "olympijské kauze" natočila v Muzeu vidlí reportáž, kterou odvysílala téhož dne v 18:00 na ČT1 v Událostech v regionech (Ostrava). Pokud jste nestihli, najdete zde . Při této příležitosti se redaktorka Květa Gebauerová přiznala, že to byla ona, kdo dal tip Toulavé kameře k natočení reportáže o našem muzeu (více info).

ct_olymp03.jpg ct_olymp02.jpg

Bruntálský a krnovský deník věnuje 25.7.2012 našemu tématu titulní stranu a téma glosuje i 27.7.2012. Shrnutí tématu vyšlo v úterní (31.7.2012) příloze Deníku Region.

zvětšit denik27072012.jpg

internetová verze článku
tentokrát se rozvinula k článku i diskuze

V pátek (20.7.2012) byl Muzeu vidlí doručen doporučený dopis. Na dotaz poštovní doručovatelky, zda má Muzeum vidlí razítko jsem přikývnul s výhradou, že ale papír musí být dostatečně velký. Byl, a tak jsem ouředně potvrdil převzetí. Dopis nám zaslala Česká olympijská a.s. s pověřením Českého olympijského výboru. 

zoom

 

zoom

Důrazně nás v něm upozorňuje na nelegální užívání olympijské symboliky, konkrétně slova "olympijský" a "olympiáda" ve smyslu zákona č. 60/2000 Sb. a registraci u Úřadu průmyslového vlastnictví pod č. 609693.

U příležitosti otevření expozic našeho kamenného Muzea vidlí se konaly také I. Vidlácké olympijské hry. Označení "olympijské" bylo použito s nadsázkou s ohledem na to, že se konají zrovna v olympijském roce.

Upozornění České olympijské a.s. respektujeme a naši symboliku upravujeme takto: olympioniky budeme již nazývat výhradně "borci", název našeho vidláckého sportovního klání rádi zkrátíme na "Vidlácké hry" a slovo "olympijské" škrtáme. Jenom si nevíme rady s trofejí označovanou jako "pytel olympijského zlata". "Pytel zlata" by přestal být tím patřičným jinotajem a byl by jednoznačně zavádějící.

ne_logo_olymp2012.jpgne_placka_olymp.jpg

Každý ví, že k naší symbolice patří především slovo "vidlácké", které doufám ještě dlouho bude patřit všem. O právo používat olympijskou symboliku se ucházet nechystáme a srdečně všechny zveme na II. Vidlácké hry, které se budou konat již v neolympijském roce 2013.

Díky mediím i internetu jsme těžko mohli uniknout pozornosti. Tak například při googlování slov "vidlácká olympiada" nebo "vidlácké olympijské hry" dnes, 4 dny před zahájením Letních olympijských her 2012 v Londýně a 35 dní po konání našich I. Vidláckých olympijských her v Muzeu vidlí informace o těch naších začíná řídnout na 3. straně vyhledaných odkazů a informace o Muzeu vidlí pokrývájí min. prvních 14 stran.

zvětšitzvětšit 

Naši příznivci si další stránky vyhledávání jistě s radostí nagooglují a ostatní nechci nudit. Nicméně oficiální olympijské hry zde naleznete pouze v placených odkazech. Vyjímkou je pouze rozhovor s  olympijským vlajkonošem, badmintonistou Petrem Koukalem, který prohlásil v souvislosti s komentáři k oblečení české reprezentace pro slavnostní zahájení "O vidláctví se zde vůbec nejedná!" (Zdroj: iDNES)

olympiada-moda.jpgkoukal_rozhovor.jpg

celý rozhovor najdete zde

I my můžeme zcela jednoznačně prohlásit, že Vidlácké olympijské hry nebyly oficiální olympiádou.
Při pohledu na česko nástupovou olympijskou kolekci se ale přesto vnucuje otázka, kdo si čí symboliku propujčuje ke svému sviditelnění. Jak přiznaly plavkyně Petra Chocová a Simona Baumrtová, které kolekci prezentovaly, díky holínkám očekávají zvýšenou pozornost okolí. Každopádně mají naše sympatie a budeme jim fandit. O takové propagaci se nám vidlákům ani nesnilo.

Ještě jsem si vzpomněl, že mezi černošskými horníky ze zlatých dolů v jižní Africe vznikl specifický taneční žánr gumboot dance, který se stal později běžnou součástí populární kultury. Gumáky jsou používány společně s dupáním a pleskáním jako idiofonní perskusní nástroj (takový co se rozezní úderem) vytvářející zvukový doprovod tohoto originálního stepového tance.

Nevím, která slova jsou ještě zapovězena, ale necháme se překvapit. Snad se samotná Olympia na řeckém poloostrově Peloponés a její obyvatelé nepotýkají s obdobnými problémy. O bozích na Olympu nemluvě.

A taky nevím, jak je na tom vidlácká olympiáda v USA nebo stejnojmenná počítačová hra nevím odkud.

... a ještě pár novinových článků tentokrát bez Muzea vidlí, ale k tématu
Češi získali první zlato - za holínky (Lidové noviny 28.7.2012)
Z olympiády se stala světová značka. Má větší hodnotu než Google. (Lidové noviny 28.7.2012)
V roce 1912 pro změnu šlapali naši olympionici ve slamácích (Týden CZ 2.8.2012)

Jágr o českých holínkách (Blesk 31.7.2012) .. a v tištěné verzi přidává Blesk k dobru foto:

jagr.jpg
toto není fotografie z naší galerie dárců :)

správce muzejní podstaty
vidlák Honza Gemela 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vidlácké neolympijské hry