Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pražský primátor Zdeněk Hřib daroval slíbené vidle

9. 11. 2022

 

certifikat-1000.jpg

kalendar_primator_prahy_08112022.jpg

Den před čtvrtečním ustavujícím zasedáním Hlavního města Prahy (3.11.2022) volali z kanceláře primátora (prvního pirátora pražského), že dostali za úkol předání jeho zlatých vidlí do Muzea vidlí. Dohodnutý termín převzetí vidlí byl pak pečlivě zanesen do veřejného on-line diáře primátora na webu magistrátu a přišla na něho řeč i v nedělní Víkendové Snídani na TN.CZ

 

Když navštívil Zdeněk Hřib, primátor Prahy s manželkou v červenci 2021 Muzeum vidlí, přislíbil darovat své zlaté vidle muzeu v momentě, kdy mu někdo do stávající koalizace, kterou byl zvolen hodí vidle a on přestane být primátorem. Získání vidlí bylo tedy podmíněno ztrátou jeho primátorského mandátu. Proto jsem se cítil tak trochu nepatřičně projevit nad touto zprávou hned velkou radost. Přestože Piráti odchází na pražském magistrátě do opozice, u které se předpokládá jisté popichování a že se občas do něčeho pokusí i hodit vidle, dosluhující primátor Hřib drží slovo. Vidle patří do muzea.

 zhrib_05.jpg

Jak primátor k vidlím přišel? Primátor Hřib dostal vidle od starosty Slavičína v rámci následné recesistické reakce města na výrok označující jejich slavného rodáka „vidlákem ze Slavičína“ Alexandrou Udženija (ODS) při zasedání pražského zastupitelstva. V archívu muzea uchováváme hned několik reakcí medií k tomuto incidentu. 

 zeman_dopis_primatorovihribovi_07092021_.jpg

Pod dojmem apelu prezidenta republiky Miloše Zemana na dramatickou situaci v pražské dopravě zveřejněném v jeho otevřeném dopise ze dne 7. září 2021, ve kterém se zmínil i o Muzeu vidlí, jsme raději přespali ve Slivenci a ráno vyrazili autem přes Barandovský most o 45 minut dřív. Nakonec jsme stihnuli i ranní procházku po Staroměstském náměstí kolem orloje a vyrazit na magistrát o něco dřív.

  zhrib_01.jpg zhrib_03.jpg zhrib_02.jpg

S primátorem Hřibem jsme se potkali na schodech magistrátu při příchodu do práce, podle jeho zvyklostí předpokládám ze stanice metra Staroměstská. Vzal nás bez čekání hned s sebou do své kanceláře na kafe. Vidle na stole s kávou jednoznačně upoutaly pozornost hned po vstupu do kanceláře přesto, že jim konkurovala celá police zednických kladívek z poklepávání základního kamene významných pražských staveb.

zhrib_06.jpg certifikat-1000.jpg

Předání certifikátu o nabytí titulu "vidlák" za darovaný 1000. exponát proběhlo u jeho pracovního stolu. V Muzeu vidlí dostává tento certifikát každý dárce s uvedením pořadového (přírustkového) čísla darovaného exponátu.   

zhrib_04.jpg

Primátor Hřib se pochlubil, že před titulem "vidlák ze slavičína" a titulem "vidlák" od Muzea vidlí získal titul na Karlově univerzitě z medicíny. Diplom je paradoxně podepsaný bývalým primátorem a zároveň současným kandidátem na jeho post, v té době rektorem univerzity Bohuslavem Svobodou (ODS).

zhrib_07.jpg

Na oplátku za prohlídku Muzea vidlí si primátor Hřib připravil překvapení v podobě komentované prohlídky magistrátu a primátorské rezidence, která je součástí objektu sousední Městské knihovny.
V zasedacím sále zastupitelstva primátor zavzpomínal na to, jak přišel ke svému titulu Vidlák ze Slavičína, který to všechno nastartoval.

 zhrib_13.jpg   zhrib_11.jpg zhrib_12.jpg

Líbila se mi jízda výtahem do primátorské rezidence. V odrazu zrcadel jsem viděl nejedny zlaté vidle. Ty se ale v samotné rezidenci vyjímaly zejména pod zlaceným stropem hudebního salónku. Prostě to byl jednen velký vidle art deco vidlet.

zhrib_08.jpg zhrib_10.jpg

Chvíli jsme se o vidle přetahovali před magistrátem, ale pan primátor trval na tom, že mi je chce předat až v primátorské rezidenci pod dohledem zakladatele republiky T.G.M. . Vždyť celonárodní sbírka vidlí získává svůj 1000. exponát ! 

zhrib_09.jpg

Foto dárce do naší Galerie vidláků dárců.

certifikat_pravosti.jpg pruvodni_dopis.jpg

Certifikát o pravosti vidlí nám pak přišel poštou.

 Mediální stopa:

Denik.cz, online, 10.11.2022

Facebook Zdeněk Hřib - primátor Prahy, 12.11.2022

www.parlamentnilisty.cz, online, 13.11.2022

PrahaIN.cz, 16.11.2022

denik_region_22112022_primatorvidle_wb.jpg

Bruntálský a krnovský deník, Region, 22.11.2022

 

Náhledy fotografií ze složky Primátor Prahy Zdeněk Hřib 1000