Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vidle na žulové kostky

2. 4. 2014

Opravdu unikátní doklad všestranného užití vidlí uveřejnil Bruntálský a krnovský deník na titulce přílohy Region letos na apríla. Nešlo ale o žádnou taškařici. Většina lidí má vidle spojené s hnojem, romantičtější povahy se senem. Dlaždič zase s žulovýma kostkama.

zvětšit

Pro krnovské pamětníky ... tam, co stávala čestná stráž Lidových milicí s samopaly u pomníku osvoboditelů před gymnáziem, se teď ohání dlaždič vidlemi ...

Tyto vidle (na štěrk) evidujeme v muzeu jako "ajzboňácké", protože jsme většinu dostali z rodin, kde někdo pracoval na dráze. Ne, že by všichni nádražáci rozkrádali vidle. Údajně se podle nařízení vidle po určité době musely vyměnit a staré dát do šrotu no a šetrné povahy si je raději braly domů většinou na uhlí.

Dokonce máme podobný typ vidlí z Mikulova, které se používaly na vykládání hroznů vína při sklizni, což máme dokladováno prostřednictvím učebnice vinařství: "Koncem 60. let se velmi rozšířil způsob vození hroznů v bednách z umělé hmoty. Tento způsob měl nesporné přednosti proti vožení hroznů v kádích, ze kterých se hrozny musely vyhazovat do drtičů ručně vidlemi. Skládání hroznů z plastových beden  bylo namáhavější, ale proti skládání vidlemi bylo daleko rychlejší čili produktivnější" ... všechno nakonec vyřešily násypníky.