Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vraždy, zabití, úrazy, úmyslná zranění a útoky vidlemi
Kriminální příběhy i černá kronika ze života lidí a zvířat.

O zřízení této rubriky psal Bruntálský a krnovský deník 23.1.2012 v souvislosti s útokem vidlemi v Malé Morávce.

Detektivní příběhy

107668_big.jpgPodivný případ se psem [kniha]
Autor: Mark Haddon
Příběh o autistickém chlapeci, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele, a mimovolně vyřeší zdánlivě neřešitelnou krizi manželství svých rodičů.

 

Big Ben - Vražda vidlemi [epizoda TV seriálu]
Původní název této epizody německého kriminálního seriálu je "Der Mistgabelmord". Statkář Hobelsberger byl nalezen mrtev ve vlastním chlévě. Do břicha měl vražené vidle a na lebce stopy úderu tupým předmětem. Komisař Berghammer zjišťuje, že zavražděný jako jediný v okolí odmítal prodat své pozemky vlivnému stavebnímu podnikateli, který na nich chce vybudovat golfové hřiště. Dalším podezřelým se stal bývalý vlastník sousedního statku, jemuž by z prodeje Hobelsbergerova majetku vyplynul nemalý finanční prospěch. Zanedlouho se objeví ještě jedna mrtvola, a ta celý případ osvětlí trochu jinak...

8a64b8bed3faf0852ed37111004f466.jpgVrah Rosemary [film]
Dívka s chlapcem opouštějí maturantský ples a jdou si spolu zalaškovat do altánu v zahradě, kde jsou oba brutálně zavražděni jejím bývalým přítelem, na kterého nevydržela čekat až se vrátí z války. O pětatřicet let později se ve městě chystá poprvé od oné události další maturantský večírek a vrah s růží a vidlemi se vrací. Film hodnocen jako "Temný, odpudivý slasher béčkaře Josepha Zita (Pátek třináctého 4, Rudý škorpión). Film patří mezi tituly preferující brutalitu za každou cenu. Kriminální horor z roku 1981, děsící diváky především brutalitou představovaných zločinů a vražednými rekvizitami (vidle a vojenská dýka), však trpí naivitou a nelogičností děje. Závěrečné odhalení zabijáka nemá ani hodnotu šoku, ani uspokojivého řešení." Po shlédnutí filmu mohu tuto kritiku jen potvrdit.

 

Skutečné události
Použití vidlí jako útočné zbraně při spáchání trestného činu zdaleka není tak neobvyklé, jak by se mohlo zdát.

Napadl ho vidlemi
Krátká návštěva skončila dne 17.1.2012 napadením a to dokonce vidlemi. Policisté přijali ve večerních hodinách dne 17.1.2012 oznámení, že v Malé Morávce v objektu obývaném místními bezdomovci došlo k fyzickému napadení mezi dvěma muži. Po příjezdu na místo zjistili, že jeden z mužů má bodné poranění břicha. Přivolaná rychlá lékařská pomoc napadeného 64letého muže převezla do nemocnice k ošetření. Druhý muž ve věku 37let byl zajištěn. Při dechových zkouškách bylo útočníkovi naměřeno 1,44 promile a byl převezen na záchytnou sanici k vystřízlivění. Poškozenému muži jsme naměřili dokonce 3,82 promile.  Šetřením jsme zjistili, že poškozený přišel do domu na návštěvu za jiným známým, ale ten nebyl doma a tak měl počkat u podezřelého. Ten ho po pár minutách měl bezdůvodně chtít píchnout vidlemi do hlavy. Poškozený útok vykryl, ale i tak došlo k píchnutí do břicha.  Po následném vystřízlivění jsme muže zadrželi a policejní komisař mu dne 19.1.2012 sdělil obvinění ze zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu. Hrozí mu trest odnětí svobody až na deset let.  Dalším šetřením jsme také zjistili, že muž se měl dopustit ve dvou případech majetkové trestné činnosti na Rýmařovsku. Dnes jsme podali na státní zastupitelství podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby. [em]  V dalším článku Bruntálského a krnovského deníku na toto téma 23.1.2012 již byla celá tragická událost propojena i s Muzeem vidlí [novinový článekinternetová verze článku]

Zabil vidlemi fretku [reportáž TV Nova]
Důchodce nabodl na vidle fretku, která utekla sousedce. Hájí se tím, že mu zakousla slepice. Hrozí mu tři roky vězení.

S vidlemi na větroně [z vyprávění Boženky Hudečkové]
Kamarád jednou přistál s Orlíkem  (celodřevěný kluzák s klapkama potaženýma plátnem ) v poli - v minulém století ;) , to ještě nebyly mobily. Protože  nestihl nahlásit vysílačkou místo kde dosedne, musel jít po přistání hledat do nejbližší vesnice telefon, aby mohl zavolat kam ho mají dojít vyzvednout. Všechno vyřídil a jak se tak vracel zpátky k letadlu, potkal cestou dědečka s vidlema jak se šine z pole do vesnice. Hezky se pozdravili, prohodili pár slov a poté se rozloučili. Jaké bylo jeho překvapení, když po návratu k letadlu našel v klapce  3 díry ... Divil se jak se to mohlo stát ... a vtom mu to došlo - děda holt vidlema  "zkoušel" pevnost materiálu ....   takže vidle se dají použít i jako měřidlo zkoušky pevnosti  :)

Útok vidlemi v zahrádkářské kolonii [novinový článek]
V roce 2008 se hádka mezi dvěma opilými muži v olomoucké zahrádkářské kolonii U Podjezdu vyostřila tak, že po slovních argumentech přišly ke slovu sekera i vidle. Sedmatřicetiletý násilník vyhrožoval zabitím o tři roky mladšímu muži a v ruce při tom měl sekeru. Několika lidem, kteří hádce přihlíželi, se sice podařilo sekeru agresivnímu muži včas sebrat, ale vzápětí sáhl pro vidle. Kovovou částí vidlí silně udeřil druhého muže do hlavy. Po útoku vidlemi zraněného muže museli ošetřit přivolaní lékaři záchranné služby, kteří jej pak k dalšímu ošetření převezli do nemocnice. Provedená dechová zkouška také zde potvrdila, že za napadením vidlemi stál alkohol. U agresora zjistila téměř tři promile alkoholu. Při vyšetřování pak vyšlo najevo, že má již bohatou kriminální minulost.

Při souboji o ženu létaly vzduchem vidle i nůž [novinový článek]
Bitka o ženu se strhla v jedné obci na Mostecku. Do souboje se mezi sebou pustilo hned několik mužů, kteří se vzájemně znali. Vzduchem létaly vidle a nůž. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Celý incident ale přesto skončil na policii a dohru bude mít asi až u soudu. Na trestnou výpravu se vypravili dva muži ve věku dvaačtyřicet a osmatřicet let. Vnikli na soukromý pozemek u rodinného domu a začali řádit. Mladší z dvojice vykopl branku. Starší pak na zahradě s nožem v ruce vyhrožoval zabitím 24letému mladíkovi. Kudla se mu ale zřejmě nezdála jako dost dobrá a účinná zbraň, protože za chvíli popadl do ruky vidle, které našel u zdi domu, a pro změnu začal mladíka ohrožoval tímto sedláckým náčiním.
Druhý 28letý násilník se mezi tím oháněl šroubovákem po dalších mužích, kteří byli v tu dobu na pozemku. Incident skončil tím, že starší z pachatelů mrštil po jednom z přítomných nožem. Naštěstí netrefil. Oba násilníci pak zahradu opustili. Když odcházeli, stále přítomným vyhrožovali. „Policie oba muže obvinila z trestného činu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a porušování domovní svobody. V případě uznáni viny mohou být potrestáni odnětím svobody na šest měsíců až tři roky,“ doplnila k případu mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. [Deník 10.7.2009]

 [založil 22.1.2012 Honza Gemela]