Jdi na obsah Jdi na menu
 


Božské vidle

BOŽSKÉ VIDLE

S Neptunovým trojzubcem by se nejspíš daly chytat ryby. Šivův trojzubec má zas blízko ke zbrani používané například gladiátory. Jenom ty pekelné vidle, ať už od českých čertů nebo japonských démonů Oni, jsou nejblíž těm venkovským.

images--4-.jpgK nejznámějším mytologickým "vidlákům" západní civilizace patří bezesporu Poseidon, starořecký vládce moří a vodních živlů. Poseidón dostal od Kyklopů trojzubec, který se stal jeho nástrojem a zbraní, sloužil mu k rozpoutání bouří a zemětřesení. Římané ztotožnili Poseidóna s bohem Neptunem.

 neptun_trojzubec_20090614_denik-380.jpg

Ve vnitrozemí však jeho síla asi slábne, protože se často neubrání ani vandalům, jako třeba v Krnově nebo Přerově.

  

 

 

siva.jpg

V Asii je známý svým trojzubcem Šiva (शिव). Má třetí oko na čele a jezdí na býku Nandim. Posvátná řeka Ganga na zemi stéká po jeho vlasech. Je ničitelem vesmíru, který předtím Brahma stvořil a Višnu udržoval. Vzhledem ke koloběhu vzniku a zániku však není vnímaný záporně jako ničitel, ale jako ten, kdo napomáhá vzniku nového vesmíru.

 

 

demon_oni.jpgSatana neboli ďábla najdeme nejen v biblickém světě, ale i v Koránu. Populární obraz Satana, přejatý ze zobrazování řeckého boha Pana, je kozlu podobný netvor s rohy a kopyty držící trojzubec. V moderní době se tento kozlovitý obraz Satana upravil do lidštější podoby snědého, hrozivě vyhlížejícího muže s bradkou. V japonské mytologii se zas jedná o vládce pekla Emma-óem. Nicméně u jejich pomocníků, čertů nebo démonů Oni, se traduje používání vidlí k nabodávání zatracenců a udržování podsvětí pod přísnou kontrolou.

 

Náhledy fotografií ze složky Božské vidle