Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vidlákem podle rodného listu

Vidlákem podle rodného listu

Přestože slovo vidlák se v češtině často užívá jako nadávka nebo hanlivé označení zaostalého venkovana, lichnovští vidláci se k němu hlásí s hrdostí. A nejsme sami. Existuje totiž řada Vidláků, kteří mají toto jméno zapsáno na matrice i v občanském průkazu. Protože je mezi Vidláky řada úspěšných lidí, mají být na co hrdí.

Asi nejznámější je asistent exprezidenta Václava Havla Martin Vidlák, který se pravidelně objevoval v televizním zpravodajství i na titulních stránkách novin. Stanislav Vidlák je zástupcem ředitele krajské veterinární správy pro Středočeský kraj. Petr Vidlák je na Ostravsku zakladatelem dvojjazyčného vzdělávacího systému Monty podle britských a českých osnov.
 
Cyklista Lubomír Vidlák je na Brněnsku pořadatelem významných mezinárodních závodů horských kol. Křesťansky orientovaný učitel Alois Vidlák z okresu Třebíč se vždy hlásil k masarykovským ideálům, a protože byl čestný člověk, patří mezi významné odpůrce i oběti komunistického režimu. Bohužel se konce totality nedožil, zemřel v roce 1987.
 
Starosta Pertoltic, Miroslav Vidlák, se stal prvním úřadujícím starostou a zároveň nositelem vidláckého příjmení, který lichnovskému muzeu daroval své vidle.
 

[zákaldním kamenem tohoto tématu se stal článek Fidela Kuby v Bruntálském a krnovském deníku v lednu 2012]