Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vidláci na odstřel

Vidláci na odstřel

... V 18 hodin jsem s dědou dorazil na posed.Za půl hodiny vyšel ukázkovej,obrovskej šesterák.Pochopitelně ho děda nestřelil byla by ho škoda! A tak sme ho nechali přejít louku a stratil se za horyzontem. A udělali sme dobře. O půl deváte nám vyšel odstřelovej vidlák o kterém sem věděl že příjde.Tak ho děda okouknul a střelil na komuru. Myslím si,že to je dobrej zážitek před spaním ... (časopis Myslivost)

Jelen lesní (evropský)
800px-kronhjortshornets_utveckling-_nordisk_familjebok_svg.jpgNejtypičtějším znakem pro samce jsou parohy, které každý rok, obvykle na konci zimy, shazuje.U dospělých samců se na parozích navíc objevují jakési výrůstky, kterým se odborně říká výsady, a které s přibývajícím věkem rostou a přibývají. Samec s jednou výsadou, která se nazývá očník, se v myslivecké mluvě označuje jako vidlák.

Srnec obecný
Srnčí paroží může být jednoduše zašpičatělé, ale stejně tak může mít naopak 4-6 výsad. Takže to může být špičák, vidlák, šesterák, výjimečně osmerák (čtyři vásady na jednom parůžku) nebo raritní srnec s různě nepravidelně deformovaným a členitým parožím. Srnec své parůžky shazuje v listopadu a prosinci. 

Prvním dárcem paroží srnce vidláka je pan Chrzibek z Dolního Benešova.