Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pivo vidle

31. 10. 2014

Vídeň za vidle
Daroval tekuté vidle

Někoho napadne, že se jedná o další verzi pohádky Jak dědeček měnil, až vyměnil. Pro jiné zas na pohled méně velkorysá nabídka v porovnání s Richardem III., který nabídnul království za koně. Ve skutečnosti je to zcela pravdivý příběh o tom, jak Jirka Štverka vyměnil Vídeň za
vidle, vidle proměnil v pivo a Pivovarský dům Ostrava tak k vidlím přišel. Ale začněme od konce.

plakat_pivo_vidle_wb.jpg


Zvěsti o tom, že se v pivnici HobitClub Pivovarského domu Ostrava čepují Vidle donesl až k nám do muzea lichnovský lufťák Martin Lička přezdívaný Satan. Až dodatečně, při návštěvě pivovaru, se ukázalo, jak se věci ve skutečnosti mají. Sládka Jirku toto označení jeho  vymazlené dvanáctky nefiltrovaného kvasničáku, svátečního světlého ležáku vídeňského typu a vlajkové lodi vlastní nabídky 15 Qásků Pivovarského domu Ostrava, vůbec netěšilo. Ohrazoval se, že co je vídeňské musí být echt, pintlich (původně pünktlich), nóbl a s vidlemi to nemůže mít nic společného.

 

sudy_vidle_wb.jpgMajitel a současně i vrchní sládek Jirka Štverka ale doplatil na svou lenost (sám se podepisuje jako J4). Nechtělo se mu na sudy psát Vídeňský ležák (původní název piva) a označoval je zkratkou VID LE a když na výčepu došlo pivo, hlásili "naražte další vidle". Slyšeli to štamgasti a pak už se neslo lokálem jen "dám si další VIDLE".


Před konáním letošních III.Vidláckých neolympijských her  jsem oslovil pivovar s tím, že bychom rádi symbolicky v tento den  narazit bečku piva Vidle v našem Buffetu. A to byla ta poslední kapka do půllitru piva Vidle a J4 konstatoval: "Opět si potvrzuji, že všechno, co se děje, má nějaký vyšší smysl, a my jsme jenom nástroje." Přijal sled událostí za znamení osudu a tak, jak to život přichystal, podlehl kouzlu nechtěného a síle hlasu lidu a obětoval svůj sen o vídeňském ležáku ve prospěch slávy vidlí. Nejlepší dárek u příležitosti oslav Dne Vidlí. Když si uvědomíme, co všechno zůstalo v osudí osudu - vídeňská káva a dort (myšleno Sachrův),  řízek a salát (bramborový), guláš a knedlík, kolo v Prátru a valčík (čti walz), králíci a reidiči (znají chovatelé), vybrali jsme si to nejlepší - vidlácký ležák.

etiketa_zmena_wb.jpg

601_wb.jpgVídeňský ležák vaří hodně minipivovarů. Vidle ale jenom jeden. J4 je prostě jednička! Nabídnul partnerství pivovaru při konání III.Vidláckých neolympijských her a daroval při této příležitosti do sbírky své exkluzivní tekuté Vidle. Dokonce stihl vyměnit původní etiketu s siluetou Vídně za novou, kde Vídeň nahradily vidle. To, co se nepodařilo ani Osmanské říši, dokázali vidláci ... pokořit Vídeň. S ohledem na množství (50 litrů) mu byl udělen mimo titulu Vidláka také čestný titul Mecenáš Muzea vidlí.


Tyhle vidle si s radostí každý z účastníků vrazil klidně i do krku a všem náramně chutnaly. Ve snaze udžet tento exponát stále živý (což kvasničák je) byla Muzeu vidlí pivovarem udělena výsada celoročního zásobování pivem Vidle. Budou to jediné vidle k odběru trvale v nabídce muzea a tento suvenýr si můžete odvézt i domů (v originál PET litrovkách). Příležitostně je samozřejmě v muzeu naražen i sud.

Přes tyto změny pivo Vidle nadále zůstává v Pivovarském domě svátečním světlým ležákem vídeňského typu, který pivovar vaří a následně čepuje jen na velikonoce (čti vidlikonoce) a na sv. Václava, patrona pivovarníků. A nyní navíc do třetice limitovanou sérii k oslavě Dne vidlí a Vidláckých neolympijských her.

Ale pozor! Vidle s mírou!  Vidle nepatří za volant!

Něco jsem si o sládkovi J4 zjistil. Je to basista kapely Firedog holdující jižanskému rocku jejichž vystoupení jsou doprovázeny obscurními vystoupeními. K jejich nejznámějším kusům patří Vidlacke buggy (psáno ostravsky, v jižanských státech čti Redneck Boogie).

Tuto sobotu (1.11.2014) od 9:55 na programu České televize 2 v pořadu Folklorika věnovaném tentokrát minipivovarům bude Pivovarský dům Ostrava. 

 

Náhledy fotografií ze složky Pivo vidle