Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Leden

trojkyvidle.jpg►Trojky vidle aspirují na zápis do našeho zlatého fondu kulturních počinů. Tihle filmaři zaujali nejen svým pseudonymem, který jsem náhodou vyguglil, ale i svou tvorbou. Ve filmu "Zajíček je kanón a má pásový opar" naleznete např. velmi propracovanou scénu, kdy při nabírání slámy ve které je ukryt partyzán byly použity bezpečné řepné vidle šestihroté, které mají na konci hrotů bambulky, tedy vidle bezpečné vůdči kladné postavě filmu. Kdežto při souboji s gestapákem se vidle promění v ostré hnojné čtyrky. Každopádně takto mutující vidle ještě ve svých sbírkách nemáme. Snad nechytly opar od zajíčka? Nebo že by kouzlo nechtěného :) Více na jejich webu nebo v červnu v rámci doprovodného programu II.Vidláckých neolympijských her.

czechfamily.jpg► Prezidentské volby se neobešly bez vidlí.
Zpravidle je lepší věci hodnotit s odstupem a nadhledem. Ale už z nabídky kandidátů v prvním kole prezidentských voleb bylo zřejmé, že pokud by mělo Muzeum vidlí mít jednou šanci získat vidle od samotného prezidenta, tak by to přicházelo v úvahu u lidového Miloše Zemana. Pokud opomenu to, že si podle servru iDnes během předvolebního klání Jiří Dienstsbier naběhl na Kalouskovy vidle. Těžko říct, komu zůstaly ... Po proběhlých volbách bych si ale troufnul nabídnout Hradčanům i vidláckou vlajku. Povolební komentáře na aktuálně.cz si všímají nejen důsledků navozené xenofóbní atmosféry, ale opět i vidlí: ... do voleb .. „hodí vidle". Tak teď nevím, jestli se z výsledku voleb mohu ze zištných důvodů radovat. Každopádně k zahrabávání zákopů přispějeme tím, že i nadále u naších dárců nebudeme evidovat rasu ani politický názor.

► Fotografie z motorkářského vidlobraní v našem muzeu konaného 1.9.2012 u příležitosti Sajdkárského srazu v Karlovicích jsem pověsil [zde] a Galérii motovidláků dárců jako základní kámen motorkářské expozice zase [tady]. Komu akce loni unikla, ať koukne na [info]. Zároveň vyzývám štědrého dárce, který nám zanechal na srazu v Karlovicích do naší sbírky rycí vidle made in China s žlutou násadou, ať se ozve.

347.jpg 350.jpg 349.jpg

► V pátek (18.1.2013) začalo Muzeum vidlí (Museo dei Forconi) promlouvat do světa italsky. Ambasadory máme hned dva - Livia Griseriho a Janu Vidlákovou (podle rodného listu), žijící v Itálii.

italyambasarors.jpg

► Ve středu (16.1.2013) jsme měli možnost navštívit Národní ústav lidové kultury (skanzen) ve Strážnici. Naším hostitelem byl Mgr. Martin Šimša a tématem byly samozřejmě vidle. S ohledem na krajovou tradici hlavně ty dřevěné. Dostali jsme DVD, na kterém je zdokumentována jejich tradiční výroba. Víte, že vidle měly svou úlohu při odhánění divých žen (bosorek) ... že na Horňácku zaráželi vidle hroty nahoru do jam, do kterých chytali divočáky ... a že vidlákům se říkalo keďáci?

zvětšit► V okresních mutacích Moravskoslezské verze zdarma šířeného týdeníku 5+2 dny  vyšel 10.1. 2013 článek o mé osobě, samozřejmě díky Muzeu vidlí :) Musím ale dementovat tvrzení uvedené hned v úvodu, že byl před založením muzea Lichnov jen tuctovou obcí. Do takové bychom se před více než dvaceti lety nepřestěhovali. Beru to jako novinářskou nadsázku :)