Jdi na obsah Jdi na menu
 


Focení s kmotřenkou

28. 4. 2012

Spisovatelka Anna Malchárková si našla ve svém nabytém programu čas a přijela do Muzea vidlí. Přivezla si s sebou i slavnostní hlučínský (prajszský) kroj. Focení jsme domlouvali už dříve. Dal jsem na její radu a počkali jsme, až rozkvetou stromy.  

louka_wb.jpg

Tento kroj se dochoval díky původnímu osídlení. Hlučínsko, které Marie Terezie prohrála 1742 ve válce s Pruskem (od toho "prajzsko") bylo v r.1920 přičleněné k republice bez plebiscitu (souhlasu obyvatelstva) a za 2. svět. války bylo Hitlerem zabráno jako stará říše "Altsreich". Po válce zde nebyli Němci odsunuti, jako tomu bylo v Sudetech a mohli žít v rozvinuté socialistické zemi :(

Nosil se při slavnostních příležitostech např. do kostela na křest, svatbu, krmáš, odpust. Nejzdobnější částí kroje jsou šlajfy (mašle) a vyšívaný čepec s vyšívaným denkem na zátylku. Halena je z plátna. Hnědá leknica (sukně) je krytá brokátovým fortuchem (zástěrou). Pro běžné nosení se používal "selský" kroj - jubka a leknica, v zimě navíc hitka (vlněný šál). Ten by ale při focení nenadělal tolik parády a navíc křest stovky vidlí je přece slavnostní příležitost. Na další obrázky z focení a nový plakát si ale ještě musíte chvíli počkat :)

kroj_wb.jpg

 

holky_z-plakatu.jpg

V muzeu se během focení setkaly dvě naše "holky" z plakátů - obě Anny.