Jdi na obsah Jdi na menu
 


Exponát č. 999 - Vidle zarostlé ve stromě III

9. 12. 2022

Exponát č. 999 - Vidle zarostlé ve stromě III

 

veterklinkrzystek_rentgen_00.jpg

Veterinární klinika MVDr. Krzystek v Krnově opět přispěla k odhalení tajemství dalších vidlí zarostlých ve stromě. První spolupráci jsme s klinikou navázali už v roce 2017 při zkoumání prvních zarostlých vidlí (ev. č. 206), které našel v r. 2012 při těžbě dřeva na zimu Roman Masny v lese v Razové. Mockrát děkujeme Veterinární klinice MVDr. Krzystek za ochotu a sponzorský bezplatný podíl na našem výzkumu.

veterklinkrzystek_rentgen_01.jpg

Tentokrát byly zkoumány rentgenem vidle zarostlé ve stromě, které jsme dostali do muzea v listopadu 2022 a evidujeme pod pořadovým evidenčním číslem 999. Vzhledem k tomu, že z kmene stromu trčí jen konce hrotů vidlí nedá se poznat zda jsou ve dřevě ukryté vidle zahnuté, tzv. kopáč a nebo „rovné“. Nakonec se dostavil nečekaný objev. Vůbec by mne nenapadlo, že je ve stromě zarostlá celá tulej (ta část s otvorem pro násadu). Předpokládál jsem , že pokud jsou to vidle „rovné“ tak ji mají ulomenou. Záhadou zůstává, proč strom vidle přijal pokud byly o strom jen opřené.

veterklinkrzystek_rentgen_02.jpg

Výsledek byl viditelný hned po expozici na monitoru. Vidle nebyly rentgenovány v těle psa, ale v dřevěném špalku. To jenom uvádím, kdyby se někdo ptal. Žádné zvíře nebylo při tom zraněno. 

Vykřivené hroty nasvědčují tomu, že je u stromu nikdo nezapomněl, ale vyvezl jako odpad na mez nebo byly vyvezeny na pole s hnojem a pak odneseny ke stromu na mezi.

veterklinkrzystek_rentgen_03.jpg

Stejný pohled na exponát jako na horním snímku, ale rentgenem.

Vidle našel letos na podzim Josef Hovorka při kácení stromu ve větrolamu u Slanýho. Ve skutečnosti si jich všimnul až když strom ležel na zemi. Stačilo řezat o kousek výše a všimly by si jich zuby pily. Na radu manželky je nabídnul Muzeu vidlí. Zavolal a příležitost k jejich vyzvednutí na sebe nenechala dlouho čekat. V souvislosti s výsledkem povolebního vyjednávání na pražském magistrátujsme jsme byli vyzvání k převzetí vidlí končícího primátora Zdenka Hřiba. Předání tedy proběhlo 8.11. v Praze – Řepy (Pozn.: speciální vidle na vyrývání řepy máme v muzeu taky) u garáží dopravního podniku kam nastupoval Josef Hovorka na směnu (u nás na šichtu) coby řidič autobusu.

999josefhovorka.jpg

Dárce exponátu zapózoval pro naši Galerii vidláků dárců.

A proč nesou tyto vidle zarostlé ve stromě označení „III“? Protože evidujeme ještě jeden nález (ev. č. 670 – vidle zarostlé ve strome II) Miroslava Pecha na břehu Lužnice v Táboře, ale hostitelstký dub nebyl dosud pokácen. Až se tak stane, chtěli bychom exponát přemístit do muzea.

670.jpg