Jdi na obsah Jdi na menu
 


Galerie vidláků dárců

 

vstup do galerie 2011  vstup do galerie 2012  vstup do galerie 2013

Každý dárce vidlí je na památku s vidlemi vyfotografován, vyzpovídán z místopisných a historických údajů ze života darovaných vidlí. Následně jsou vidle v muzeu opatřeny "rodným listem" - fotografie dárce, informace o jejich původu, rodné číslo exponátu. Účelem je zachytit faktograficky i piktoriálně vidláckou stopu pro budoucí generace a vnést určitý řád do sbírkového fondu muzea.

mecenasmuzea.gifVážíme si dárců každých vidlí. Někteří dárci svou štědrostí ale poněkud vyčnívají z řady a vysloužili si tak čestný statut "Mecenáš Muzea vidlí"

 

 

Podpořte svého vidláka a dejte mu hlas (lajk). Vidlák s nejvýšším počtem hlasů na konci roku získává titul Vidlák roku. Muzeum vidlí udělilo poprvé titul Vidláka roku 2011.

 

 

 

Příspěvky

Velikonoce

3. 4. 2013


385.jpgVeselé vidlikonoce!
Letos o Květné neděli (24.3.2013) byly v Muzeu vidlí zahájeny velikonoční svátky příchodem dárce vidlí, který k nám do muzea letos dorazil osobně jako první. Laďa Klívar z Dubnice (Lichnov) dostál svému slibu z loňského léta, že velikonoce_brantice.jpgvěnuje muzeu své vidle, až pro ně dozraje ten správný čas. Tak to je nářez!
Přímo na velikonoce jsem ho jak se patří použil a nechal opentlit vymrskanými děvami a teď už bude odpočívat v naší muzejní expozici. Letos o velikonocích platilo dvojnásob kabátovské "...když jsou naše cesty zavátý, tak vezmem vidle ... " 

přečíst  přečíst

 

Australské vidle

30. 7. 2012

zoomS prvními vidlemi z Austrálie přiletěli dárci osobně. Jedny rycí vidle s ostrými hroty a druhé na seno s speciálním způsobem uchycení násady pochází z rodin původních osídlenců a pamatují doby australské zlaté horečky.

zvětšit

Bruntálský a krnovský deník 16.8.2012

 

Požehnané vykoupení z utrpení - měl v sobě zarostlé vidle 32 let.

5. 6. 2012

v-lese.jpg

Reportáž o tomto našem exponátu odvysílala televize Nova 4.6.2012 v odpoledních zprávách.

Koncem března třetí stovku vidlí na naší pouti k vytoužené tisícovce zahájil kněz Roman Masny z Razové unikátním exemplářem. O měsíc později se dostal smrk se zarostlými vidlemi na titulní stranu Regionu (úterní přílohy Bruntálského a krnovského deníku). Přijela o něm natočit reportáž i televize Nova.

 

Vymrcasené vidle

5. 5. 2012

vymrcasene.jpgMuzeum vidlí získalo první "vymrcasené" vidle. Je to něco jako archeologický nález. Tentokrát doslova na smetišti dějin. A způsob nálezu je opravdu originální.

 

První vidlácká obec zastoupená v Muzeu vidlí

4. 5. 2012

mokrelazce-znak.gif

denik04052012.jpgDneska o tom psal Opavský a Hlučínský deník.

[19.4.2012] První vidle z vidlácké obce jsme dnes dostali z rukou bývalého starosty Jaromíra Halfara, za jehož působení vznikl i současný znak obce ve kterém jsou vidle.